Wijn-spijs combinaties voor de herfst
Elk seizoen inspireert met ingrediënten uit de natuur. Verse paddenstoelen, pompoen, hertenrugfilet en fazant. De ingrediënten die in de herfst beschikbaar zijn vullen elkaar vaak uitstekend aan tot smakelijke gerechten. Bijzonder is ook de variatie aan wijnen die we hierbij kunnen schenken.
In onderstaande lijst een aantal hoofdingrediënten met passende wijn suggesties:
Kaas en aperitief
- Foie gras: Gewürztraminer uit de Elzas
- Kaas
- Camembert (uit de oven): Chardonnay Bugey uit Savoie
- Vacherin Mont d’Or: Etna Bianco of Champagne André Clouet Brut Grande Reservé
- Gruyère d’Alpage: Kruidige Syrah uit de Rhône
- Paté: Stoere en toch fruitige rode wijn zoals deze Grenache of Zweigelt
Wild en gevogelte
- Duif:
- Edelhert:
- Nebbiolo uit Piëmonte zoals deze Barbaresco of Barolo
- Tempranillo uit Rioja
- Eend (wild):
- Fazant:
- (W) Pinot Gris uit de Elzas
- (R) Pinot Noir uit de Bourgogne
- Haas:
- Beaujolais zoals Fleurie bij lichte bereiding
- Chianti Classico of Chateauneuf-du-Pape bij stevige bereiding
- Kip (geroosterd):
- (W) Rijpe stijl Chardonnay zoals deze Viré Clessé
- (R) Cru uit de Beaujolais zoals deze Moulin-à-Vent
- Kwartel:
- (W) Pinot Blanc uit de Elzas
- (R) Lichte Pinot Noir zoals Pernand-Vergelesses of Menetou-Salon
- Parelhoen:
- Wild zwijn:
- Volle, robuuste wijnen zoals Gigondas, Ribera del Duero of Etna Rosso
Vlees
- Beef Bourguignon: Rode Bourgogne zoals Givry of Morey Saint Denis
- Runderstoof: Volle Valpolicella Ripasso of houtgelagerde Rasteau
- Tajine: Rijke, kruidige Carignan uit Faugères
Pasta, rijst en groenten
- Boerenkool: Volle Chardonnay of kruidige Syrah uit Zuid-Frankrijk
- Zuurkool met spekjes: Riesling uit de Elzas
- Risotto met paddenstoelen en truffel:
- Romige Mâcon Chardonnay
- Fruitige Barbera d’Alba uit Piëmonte