Verslag reis Beaujolais

Verslag reis Bourgogne en Beaujolais
Deel 1: Beaujolais 2019

Elk jaar rijden we als het nieuwe jaar ligt te rijpen naar de Bourgogne en de Beaujolais om onze producenten te bezoeken. Het is belangrijk om de wijnen te volgen vanaf het prille begin vanuit het vat tot aan de botteling, vaak 12 tot 18 maanden later. We bezoeken de wijngaarden, de kelders en praten vaak uren met de producenten/wijnboeren over de karakteristieken van de jaargangen. Ons programma is pittig en compact. Het is half juni en de ‘floraison’ is net achter de rug en de fase van de vruchtzetting is begonnen, ‘la nouaison’. De druiven beginnen zich te vormen als kleine groene erwtjes, de zogenaamde ‘stade des petits pois’.

We beginnen onze reis in de Beaujolais, de streek die officieel deel uitmaakt van de Bourgogne, een van de aardigste en mooiste wijngebieden van Frankrijk. We proeven voornamelijk de wijnen van 2018 die een maand geleden gebotteld zijn. Kenmerkend voor 2018 is dat het over het algemeen een warm jaar was. Weliswaar in het voorjaar met vorst en hagel maar gevolgd door een hele hete juli en augustus maand. Hierdoor waren de druiven vroeg rijp en noemen ze dit jaar een ‘millésime précoce’. Daarnaast zijn de opbrengsten nu ook weer op het oude niveau terug. Qua stijl en smaak zijn het rijke wijnen met genoeg zuren (finesse).

Ons eerste bezoek is aan producent Alain Coudert in Fleurie. We proeven 2018 en enkele oudere jaargangen. Alain Coudert werkt in Clos de la Roilette, één van de beste terroirs in Fleurie, en is een gedreven wijnmaker. Hij bezit 12 ha met zeer oude stokken gamay. Hij oogst handmatig en werkt geheel biologisch. De vinificatie wordt gedaan volgens de methode semi-maceration carbonique. De alcoholische fermentatie vindt plaats in eikenhouten foudres en hierna rust de wijn 6 tot 12 maanden op eikenhouten fusten. Dan wordt de wijn geblend en minimaal gezwaveld. Zijn wijnen zijn gul, sappig en hebben structuur.

We rijden door naar Richard Rottiers in Moulin à Vent. Richard komt uit een familie van wijnmakers in Chablis en hij bezit momenteel 5 hectare wijngaarden met oude stokken van tussen de 40 en 80 jaar oud. Hij is op weg naar een volledig biologisch gecertificeerde productie. Fleurie en Moulin à Vent liggen naast elkaar maar hebben een heel ander terroir door de ligging op de heuvel (Fleurie) en in het dal (Moulin à Vent). De ligging van de wijngaarden in Moulin à Vent is wat warmer waardoor de wijnen ook intenser en rijker zijn. Ze worden ook wel vergeleken met Bourgogne en zelfs Rhône.

Na Moulin à Vent gaan we door naar Morgon-Corcelette, naar Daniel Bouland. Deze kleine wijnboer uit het gehucht Corcelette verleidt ons al jaren met zijn stevige en geconcentreerde Morgons. Zijn wijnen hebben een intensiteit die grotendeels afkomstig is van gezonde oude wijnstokken. Alle druiventrossen worden handmatig geoogst en niet ontsteelt gevinifieerd (vendange entier). Ze ondergaan een natuurlijke, spontane gisting en na afloop rijpt de wijn in grote eikenhouten vaten. De wijn wordt niet geklaard maar er vindt alleen lichte filtratie plaats voor de botteling.

We do not hesitate to say that you will find here the best value for money in red wine”, uit ‘La Revue du Vins de France.’

Proefnotities wijnen :

Fleurie – Domaine Alain Coudert
Fleurie 2018: gezond kersenfruit en stevig sap met milde romige tannines.
Fleurie ‘Cuvee Tardive’ 2018:  (langere fermentatie):  donkere  kersen en pruimen.  
Fleurie ‘Griffe du Marquis’ 2017: donker fruit, grafiet, lange afdronk. Drinken over 3 a 4 jaar.
Fleurie ‘Griffe du Marquis’ 2016: roder fruit dan 2017, bramen, strakker. Drinken 2 a 3 jaar.
Fleurie ‘Griffe du Marquis’ 2015: heel rijp, geparfumeerd, eau de vie (aardbeien), jammy, en zoutigheid (Griffe is over het algemeen krachtiger door 12 maander langer op barrigue)
En ook nog….Cuvee Tardive 2009 en 2004. Het is altijd fijn als er oudere flessen worden geopend en Alain’s wijnen kunnen ook heel goed ouderen. Vooral de 2009 Cuvée Tardive is nog geweldig energiek na 10 jaar!

Moulin à Vent – Domaine Richard Rottiers
Beaujolais Villages ‘La Sambinerie’ (1,5 ha) 2018: 30% opgevoed op hout. Zacht bramensap, mooie gamay presentatie.  
Moulin à Vent ‘Classique’ 2018: bloemig, rood fruit, sappig, zoutigheid met structuur.
Moulin à Vent ‘Champ de Cours’ 2018: bramen en rood fruit, finesse en elegant.

Morgon en Chiroubles – Daniel Bouland
Chiroubles 2018: paarse kers, strakke tannines, elegante zuren en aangenaam sappig
Morgon ‘Bellevue Sable’ 2018: rond, structuur, donker fluwelig fruit, zwarte kersen en bramen
Morgon ‘Corcelette Vieilles Vignes’ (80 jaar oude stokken) Cailloux 2018: spicy, strakke zuren, mineraliteit en rokerigheid. Mooie complexe en grootse wijn.