Uitgelicht: Diebolt-Vallois
In aanloop naar onze proeverij op 13 mei in Restaurant As, besteden we extra aandacht aan de producenten die in As aanwezig zullen zijn. Deze keer Champagnehuis Diebolt-Vallois. De familie Diebolt (de familie van Jacques) is al sinds de 19de eeuw verbonden aan Cramant en de familie Vallois (de familie van Nadia) maakt al wijn in het dorpje Cuis sinds de 15de eeuw. De 11 hectaren die de familie bezit liggen begrijpelijkerwijs dus grotendeels in Cramant en Cuis. De familie heeft ook nog wijngaarden in Chouilly (Grand Cru) en op de Coteaux d’Epernay. De wijngaarden in de commune van Cramant hebben de status van Grand Cru, de hoogste kwalificatie in de Champagnestreek. Er zijn 17 gemeenten (van de 320 die het betreft) in de Champagnestreek die deze status hebben. Het dorpje Cuis heeft de status van Premier Cru. Het systeem voor de crus werd in 1873 in het leven geroepen en destijds werd aan de gemeenten van Cramant, Ay en Vezernay de hoogste status toegekend. Anders dan in bijvoorbeeld de Bourgogne waar een Cru-status aan een wijngaard wordt toegekend, krijgt in de Champagnestreek de hele gemeente een bepaalde status. Alle druiven die uit die gemeente komen, ongeacht de ligging van de wijngaard, hebben dezelfde status. In 1911 werd het aangepast en werd de gemiddelde prijs die werd betaald voor een kilo druiven als criterium genomen. Hoe hoger de prijs per kilo, hoe hoger de status. De ‘échelle des crus’, zoals het systeem heet, is in 1985 voor het laatst aangepast.
Het bijzondere aan de Champagnes van Diebolt-Vallois is, dat het merendeel gemaakt is van 100% Chardonnay (op de Tradition en Rosé na). Veel huizen maken namelijk champagnes op basis van een assemblage (het samenvoegen) van cuvées Pinot Noir, Chardonnay en Pinot Meunier. De Champagnes van Diebolt-Vallois staan bij menig 3-sterrenrestaurant in Frankrijk op de kaart.