Riesling: de koningin van de druiven
Riesling is een historisch druivenras dat voor het eerst werd genoemd in de Rheingau in 1435. Het is de druif met de grootste aanplant in Duitsland, maar staat overal ter wereld aangeplant. Er wordt zelfs mee geëxperimenteerd in Noorwegen! Riesling loopt laat uit, wat helpt om schade door voorjaarsvorst te voorkomen. Het is een cool climate ras en een veeleisende druif. Maar dit ras produceert wel wijnen die het mooist kunnen ouderen. Wijngaarden in een koel klimaat hebben niet alleen bescherming nodig tegen kou en nachtvorst, maar ook een optimale ligging ten opzichte van zonlicht en warmte. Smalle, diepe rivierdalen, zoals die van de Moezel, Nahe en Main, bieden deze omstandigheden. In de Moezel bereikt riesling zijn hoogtepunt op befaamde schieferbodems, maar zeker ook op vulkanische, kalk of granietbodems komen prachtige wijnen. Bij riesling wint ‘klasse’ het van ‘masse’, en het ras weerspiegelt als geen ander de nuances van het terroir. Riesling komt in alle stijlen voor, van beendroog tot edelzoet en zelfs mousserend. In 1775 ontdekte Schloss Johannisberg in de Rheingau het fenomeen van de late oogst en botrytis, wat leidde tot de geboorte van de Auslese en Spätlese. Hier een paar voorbeelden van prachtige wijnen van de koningin van de druiven in ons assortiment:
Weingut Franzen, gelegen in Bremm aan de Moezel, kent een rijke geschiedenis die honderden jaren teruggaat. De familie Franzen is al generaties lang actief in de wijnbouw. In de jaren 80 nam Ulrich Franzen de wijngaarden over van zijn grootouders en introduceerde een droge stijl wijnen. Hij herbeplantte de wijngaarden en breidde het wijngoed uit. Helaas overleed Ulrich door een tragisch ongeval in de wijngaard.
Zijn zoon Kilian en diens vrouw Angelina, toen nog studenten oenologie, besloten het bedrijf over te nemen. Ondanks het verdriet, bleven zij vastberaden om het wijngoed voort te zetten en uit te breiden. Tegenwoordig beslaat Weingut Franzen 10 hectare, waarvan 5 hectare op de steilste wijngaard van Europa, de Bremmer Calmont, met een helling van 65%. De wijnstokken groeien hier op een bodem van rode leisteen (rotschiefer) en zijn gemiddeld 30 jaar oud. Alles wordt handmatig geoogst vanwege de extreme steilheid van de helling.
Weingut Dönnhoff uit de Nahe, is een van de meest gerespecteerde wijnhuizen van Duitsland. De geschiedenis van het familiebedrijf gaat terug tot 1750, en het staat bekend om zijn uitzonderlijke rieslings. Onder leiding van Helmut Dönnhoff en nu zijn zoon Cornelius, heeft het wijngoed een reputatie opgebouwd voor wijnen van topkwaliteit die de unieke terroir van de Nahe perfect weerspiegelen.
De wijngaarden van Weingut Dönnhoff beslaan ongeveer 28 hectare en bevinden zich op enkele van de beste locaties in de regio, zoals Oberhäuser Brücke, Hermannshöhle, en Dellchen. Deze wijngaarden profiteren van een gevarieerde bodemstructuur, waaronder vulkanische (porphyr en melaphyr) en leisteenbodems (tonschiefer), die bijdragen aan de complexiteit en diepgang van de wijnen. Weingut Dönnhoff produceert een scala aan wijnen, van droge tot edelzoete rieslings, en staat bekend om zijn precieze wijnbouw- en vinificatietechnieken. De wijnen worden gekenmerkt door hun zuiverheid, finesse en het vermogen om uitstekend te verouderen, zoals deze Tonschiefer riesling
Frank John z’n filosofie is gebaseerd op het werken met traditionele rijpingsmethoden en verwerkingstechnieken. Hierdoor slaagt hij erin elegante wijnen met finesse te produceren, die balans, mineraliteit, kracht en volheid combineren. Hij gebruikt uitsluitend de beste, hand geplukte druiven uit biologisch-dynamische teelt. Het minimalistische werk in de kelder en de lange rijping in houten vaten resulteren in verteerbare en evenwichtige wijnen met een groot rijpingspotentieel.
Deze Bundsandstein riesling wordt uitsluitend gemaakt van druiven afkomstig uit de Buntsandstein, een kenmerkende bodemsoort voor dit wijnbouwgebied in de Pfalz. De wijnstokken wortelen diep in deze grondsoort, wat resulteert in minerale rieslings. Lange perstijden en spontane gisting in grote vaten van 1200 l en 2400 l, met enkele hele druiven, zorgen voor karaktervolle rieslings met een groot rijpingspotentieel. Bovendien draagt de eenjarige rijping op volle gist bij aan de unieke smaak en kwaliteit van deze riesling.
Salomon Undhof is een van de oudste particuliere wijnhuizen in Oostenrijk, met een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1792. De wijngaarden van Salomon Undhof liggen in het meest oostelijke deel van de Wachau, binnen de wijnregio Kremstal. Het klimaat in deze regio is ideaal voor het maken van kwaliteitswijn, met koude winters en warme zomers. De aanzienlijke temperatuurverschillen tussen dag en nacht helpen de druiven rijpen terwijl de zuurgraad behouden blijft. De nabijheid van de Donau heeft een matigend effect op de temperaturen. Dit microklimaat en de zuidelijk georiënteerde wijngaardterrassen zorgen voor optimale groeiomstandigheden voor grote, elegante witte wijnen.
Een prachtig voorbeeld van de wijnen van Salomon Undhof is de Ried Pfaffenberg riesling. Deze wijn is zuiver en droog, met een heldere licht geel/groene kleur en zuivere aroma’s en smaken van steenvruchten, mango, citrus en mineraliteit. De riesling Ried Pfaffenberg wordt gemaakt van druiven die afkomstig zijn van de steile, zuidelijk georiënteerde terrassen van de Pfaffenberg. De bodem van deze wijngaard bestaat voornamelijk uit graniet en gneis, wat bijdraagt aan de unieke mineraliteit van de wijn.
Het domein van Léon Boesch ligt in het hart van het natuurreservaat Ballons des Vosges. Gerard en zijn zoon Matthieu bezitten 14,5 hectare wijngaard, waarvan 2,7 hectare de classificatie Grand Cru Zinnkoepflé heeft. Sinds 1640, al 11 generaties lang maakt de familie Boesch wijn. Deze Luss wordt gemaakt van 100% riesling. De stokken zijn tussen de 32 en 48 jaar oud en groeien op wijngaarden die zuidwest georiënteerd zijn op kalk en kalkrijke bodems. Eind september begint de oogst voor deze riesling druiven en wordt geheel handmatig geplukt. De alcoholische fermentatie vindt plaats in gebruikte foudres (grote eikenhouten vaten) door inheemse gistculturen. Daarna laat Matthieu de Luss riesling verder rijpen op zijn fijne lies tot 13 augustus het volgende jaar. In totaal zijn er 2795 flessen gemaakt van deze wijn.
Bestel nu ons riesling-pakket en ontdek de veelzijdigheid van deze druif!