Reisverslag met culinaire tips in Noord-Italië: Veneto met Verona, Vicenza, Prosecco, Soave

Meer dan Venetië: ontdek het veelzijdige Veneto
Het is geen geheim dat Noord-Italië dé plek is op de wereld waar ik altijd heel graag kom. Niet alleen in april samen met Tekla om naar de wijnbeurs Vinitaly te gaan, maar ook tijdens vakanties. Zomers zijn zinderend heet, het voorjaar met de wijngaarden in bloei, de herfst met haar prachtige kleuren, maar ik heb nu ook ontdekt dat zelfs de winter er heerlijk is!

Venetië: de stad van het water
In de provincie Veneto is Venetië natuurlijk veruit de meest bekende (drukke) stad. Een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. In de middeleeuwen groeide Venetië uit tot een machtige maritieme republiek (697-1797) en heerste het over grote delen van de Adriatische kust en handelsroutes in de Middellandse Zee. De Venetiaanse Republiek stond bekend om haar indrukwekkende vloot, kunst en architectuur. In 1797 werd Veneto ingenomen door Napoleon en later, in 1866, werd het onderdeel van het verenigde land Italië. Veneto is natuurlijk veel meer dan alleen maar Venetië.

Verona: de stad van Romeo & Julia en Romeinse arena
Verona, één van de meest romantische steden van Italië, staat bekend om het balkonnetje van Julia, maar heeft zoveel meer. De stad heeft prachtige pleinen zoals Piazza delle Erbe en sfeervolle middeleeuwse straatjes waar je uren kunt ronddwalen. De Arena van Verona is mijn favoriete gebouw: een imposant Romeins amfitheater: het is nog steeds in gebruik voor opera’s en concerten (vooraf boeken!). Tekla en ik zijn hier elk jaar en hebben ontzettend veel lekkere adresjes om te eten. Teveel om op te nomen maar denk bijvoorbeeld aan:

  • Taverna di Via Stella:  met een lekkere wijnkaart en goed lokaal eten. Twee van onze favorieten hier zijn het voorgerecht Sfilacci di Cavallo con rucola e grana en het hoofdgerecht Risotto all’Amarone.
  • Antica Bottega di Vini: met recht de leukste wijnbar van Verona! Neem lekker een glas aan de bar en een heerlijke antipasto. Of reserveer één van de tafeltjes achterin de bar als je zin hebt om je te verdiepen in hun wijnbijbel voor een goede fles en een lekker gerecht.
  • L’Oste Scuro: met als specialiteit vis! Iets luxer dan de overige suggesties met een mooie wijnkaart en een ontzettend vriendelijke chef (Simone Lugoboni).

Net iets buiten Verona (maar beide zeer geschikt om  te eten én slapen):

  • Villa de Winckels: heeft een goed Italiaans restauran (met vele vermeldingen in de Michelin). Hier kun je overigens ook reserveren voor een goede kamer. Echt een rustig, schoon en fijn familiehotel (zonder zwembad) in Tregnano en je bent zo in  Verona!
  • Tenuta Le Cave:   is een klein resort met dito zwembad. Je bent er omringd door wijngaarden en hebt een adembenemend uitzicht. Genietend van het panoramabeeld kun je op het terras een glas lokale wijn drinken of goed eten.

Vicenza – de stad van Palladio
Vicenza is beroemd om de architectuur van Andrea Palladio, één van de invloedrijkste architecten uit de Renaissance. De Basilica Palladiana en Villa La Rotonda zijn meesterwerken die je niet mag missen!

De Prosecco-heuvels – een paradijs voor wijnliefhebbers
Tussen Conegliano en Valdobbiadene liggen de glooiende heuvels waar de beroemde Prosecco vandaan komt. Dit gebied staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst en is ook omringd door wijngaarden, met schilderachtige dorpjes en een ontspannen sfeer.

  • Prosecco Villa: Dit is een plek waar ik echt heel graag kom (wat een understatement is!). Oda heeft hier echt heel lekker appartement wat je kunt huren:
  • Ruggeri & Co: en dan hoort daar natuurlijk ook Ruggeri & Co! Al meer dan 20 jaar werken wij met hun prosecco uit het mooiste Prosecco-gebied DOCG gebied Valdobbiadene.
  • Osteria Al Castelletto:  een Osteria waar we heel graag komen als we in de buurt zijn. Traditioneel Italiaans. Eén van mijn favoriete gerechten is Formaggio al Forno.

Het stadje Vittorio Veneto is mooi aan de voet van de berg, maar bezoek ook het prachtige heuvelstadje Asolo en als je nog tijd hebt!

Soave – een vulkanisch terroir en een sprookjesachtig kasteel
Soave wordt gedomineerd door het indrukwekkende Castello di Soave, een prachtig bewaard gebleven middeleeuws kasteel uit de 10e eeuw. Soave staat verder synoniem voor witte wijn. De regio produceert een van de bekendste Italiaanse witte wijnen, gemaakt van de Garganega-druif. Soave-wijnen zijn fris, licht en aromatisch, met tonen van citrus, amandel en witte bloemen. De eeuwen oude vulkanische bodem  geeft wijnen met mineraliteit en diepgang.

  • Balestri Valda: Laura en haar man Federico bestieren samen dit familiedomein. Ze geloven dat biodiversiteit de toekomst is en elke stap die ze zetten staat in het teken van de natuur. Het wijnhuis is niet alleen hun werk, maar ook hun hobby. Ze hebben bijen, fruitbomen, planten grassen en groentes in hun wijngaarden en maken hun eigen biologische grond van gesnoeide wijngaarden en mest van koeien uit de buurt. Samen met buurman Pieropan en een aantal andere kwaliteitshuizen willen ze Soave weer op de kaart zetten. Want realiteit is dat voor veel Soave wijnen geldt dat zij gemaakt zijn door grote coöperaties waar kwantiteit een grotere rol speelt dan kwaliteit.

Ze hebben overigens een heerlijke plek om te slapen uitkijkend over het prachtige kasteel.

  • Arcadia Wineresort: Arcadia is hun kleine resort met slechts 4 suites dat net is opgeleverd (met zwembad). Prachtig gelegen tussen de wijngaarden.
  • Mura Soave: is een lekker lunchtentje. Probeer zeker de La Rotonda met mozzarella en mortadella.
  • Castello di Soave: voordat je naar het kasteel gaat, wat zeker de moeite waard is, check hun website. Het is privé eigendom van een familie en de openingstijden verschillen van week tot week.

Gardameer met Sirmione, Peschiera, Lazise, Bardolino
Het Gardameer ligt op de grens van Veneto en Lombardije en combineert geschiedenis, natuur, gastronomie en ontspanning. In de zomer vind ik het zelf veel te druk, maar het voor of najaar is er vanalles te zien. Sirmione ligt op een smalle landtong aan de zuidkant van het Gardameer.  Indrukwekkend vond ik de Grotte di Catullo, de ruïnes van een enorme villa (het grootste nog overgebleven Romeinse bouwwerk van Noord-Italië). Het naastgelegen stadje Peschiera del Garda is een UNESCO-werelderfgoedlocatie vanwege zijn goed bewaarde vestingwerken uit de tijd van de Venetianen. Het is ook de thuishaven van het wereldberoemde wijnhuis Zenato. Lazise was de eerste vrije gemeente in Italië in de 9e eeuw en heeft nog een ontzettend mooi klein schilderachtig haventje. Bardolino is als wijnhoofdstad natuurlijk ook heel erg de moeite waard, en dan heb ik meteen een brug naar onze favoriete rode wijnboer daar:

  • Corte Gardoni: de familie Piccoli teelt al meer dan 400 jaar druiven. Ze maken authentieke lichte rode wijnen (pinot noir achtig) die zo natuurlijk mogelijk gemaakt zijn. Net als Balestri Valda geloven zij sterk in biodiversiteit en zorgen voor de natuur. Hun rode Bardolino’s zijn van hoog niveau. Ze maken sinds kort ook hun eigen pasta’s, dus wie weet hebben we die binnenkort ook!
  • Tenuta Roveglia: aan de zuidkant van het Gardameer, tussen Sirmione en Peschiera del Garda is Tenuta Roveglia gevestigd. De bodem was hier vroeger een moeras en dat geeft de wijn mineraliteit, levendige zuren, en sappigheid. En misschien anders dan je zou denken kunnen deze wijnen ook ontzettend goed ouderen! Een wijnhuis met een grote reputatie.

Padua – Universiteitsstad met een rijke geschiedenis
Padua (Padova) is één van de oudste universiteitssteden van Europa waar Galileo ooit lesgaf. Hier vind je de Basiliek van Sint-Antonius, een belangrijke pelgrimsplek. En de Scrovegni-kapel met adembenemende fresco’s van Giotto zijn ook zeker de moeite waard!

  • Piovene Porto Godi: Piovene Porto Godi bezit zo’n 220 hectare grond in de Colli Berici, een heuvelgebied dat ligt tussen de steden Padua en Vicenza. Slechts een klein deel wordt gebruikt voor de wijnbouw. De wijn waar we al 25 jaar mee werken heet Tai Rosso: een inheemse druif (voorheen bekend als: tocai rosso) die gelijkenissen vertoont met grenache. Tommaso Piovene was de eerste die geloofde in de kwaliteit van deze bijzondere druif. Respect voor de tijd is wat de productie van Piovene Porto Godi definieert. “Each bottle holds the rhythm of the earth, the strength of the vine, the voice of the sun. We just need to give it time to express itself, without forgetting to follow the vocation of a location.”

Zeker de moeite waard om te bezoeken als je in de buurt van Padua bent is Parco Frassanelle.

  • Parco Frassanelle is een prachtig historisch park met tuinen, wandelpaden en bizarre kunstmatige grotten die in de 1860 zijn aangelegd. Ooit eigendom van de adellijke familie Papafava. Tegenwoordig is het open voor bezoekers. Ook zijn er villa’s en appartementen te huur.

Ik hoop dat jullie net zo enthousiast worden van Italië als dat ik ben! Als jullie leuk vinden is hier een Veneto box te vinden: Veneto Box.

Groetjes,
Suzanne