Pittoresk Saint-Pourçain

Saint-Pourçain is een vrij onbekend wijnbouwgebied ongeveer 100 kilometer ten westen van Mâcon. Het behoort tot het Loiredal en heeft sinds 2009 zijn eigen AOC-status. Het is vernoemd naar het charmante stadje Saint-Pourçain-sur-Sioule en zit boordevol geschiedenis want het is een van de oudste wijnbouwgebieden van Frankrijk. De regio, met 520 hectare, ligt op de westelijke oever van de rivier de Allier en de wijngaarden staan hier op kalkrijke bodems met graniet en kiezelstenen en die geven de druiven hun unieke smaak en karakter.

Ondanks dat het gebied tot het departement de Loire wordt gerekend, toont het meer overeenkomsten met gebieden als de Beaujolais en de Maconnais. De witte wijnen van Saint-Pourçain, worden voornamelijk gemaakt van chardonnay, maar sauvignon blanc en de lokale variëteit tressallier zijn ook toegestaan. Deze laatste staat in de Bourgogne bekend als sacy en levert wijnen op die licht en levendig zijn met fijne zuren. Voor de rode wijnen worden voornamelijk gamay en pinot noir gebruikt.  De meeste wijn uit Saint-Pourçain wordt geproduceerd door wijnmakers die vasthouden aan traditionele methoden, terwijl ze ook openstaan voor moderne technieken om wijnen van de hoogste kwaliteit te produceren.

Domaine Les Terres d’Ocre

Florent Barichard keert in 2013 terug naar het familiebedrijf Domaine Les Terres d’Ocre, na 10 jaar ervaring te hebben opgedaan in Frankrijk, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika.  Tegenwoordig beheert en bewerkt hij samen met zijn tante Valérie en oom Eric Nesson 9.5 hectare wijngaarden, waarvan 3.5 ha. met witte druiven: tressallier en chardonnay en 6.5 ha. met rode druiven: gamay en pinot noir. Ze hebben gekozen voor duurzame landbouw omdat “dit de beste manier is om je terroir tot uitdrukking te brengen”.  Er bestaat geen twijfel over dat de gehele productie in de toekomst ‘biologisch’ kan worden. Alle druiven worden met de hand geoogst en zorgvuldig geselecteerd. De fermentatie gaat met inheemse gisten, zonder toevoeging van suiker en met zo min mogelijk sulfiet. De wijnen rijpen in betonnen vaten voor de instapwijnen en in eiken vaten voor de meest prestigieuze. Deze manier van werken resulteert in heerlijk frisse elegante wijnen die evenwichtig zijn en waarbij de zuren, suiker en bitters hand in hand gaan. Saint-Pourçain kan worden gedronken bij een breed scala aan gerechten.

Bestel de wijnen van Domaine Les Terres d’Ocre hier.