Nederland: het wijnland van de toekomst?
Waar vroeger binnen Nederland voornamelijk wijn werd gemaakt vanuit hobbyisme, kent ons land inmiddels zo’n 150 commerciële wijnhuizen die op hoog niveau wijn produceren.
Sinds eind jaren ’90 is de wijnbouw aanzienlijk gegroeid in Nederland. In 1997 waren er zeven grotere wijngaarden (van één ha en groter) en in 2005 was dat vervijfvoudigd tot ruim vijftig. Momenteel telt ons land ongeveer 150 commerciële wijngaarden verspreid over alle Nederlandse provincies, waarvan het meeste nog altijd in het zuiden van het land. Het jaar 2018 was een bijzonder goed jaar voor de Nederlandse wijnbouw. Waar op veel plekken in Nederland geworsteld werd met de droogte: de oogsten moesten gered, tuinen mochten niet worden besproeid had het voor de wijnbouw, of liever gezegd de druif, veel pluspunten. Zonlicht is goed voor de druif want veel zon zorgt voor een dikkere schil met meer kleur- , geur- en smaakstoffen. De wijnproductie in 2018 was 9.500 hectoliter, ruim boven de productie van 8.400 hectoliter van 2016, tevens ook een topjaar. Niet alleen de kwantiteit maar ook de kwaliteit van de Nederlandse wijn zit behoorlijk in de lift. De klimaatsverandering, de aanplant van nieuwe druivenrassen, het gebruik van nieuwe wijnbouwtechnieken en duurzame teelt zorgen voor een nog mooiere toekomst voor Nederland als wijnland!
B.J. De Logie & Nederlandse wijn
Vanwege deze toenemende kwaliteit van Nederlandse wijnen in de afgelopen jaren en ook de vraag hiernaar van onze klanten en tophoreca hebben wij ons de laatste maanden verdiept en ondergedompeld in de wereld van de Nederlandse wijn. Een breed aanbod van zowel wit als rood van verschillende huizen zijn de revue gepasseerd. Met het proefpanel bestaande uit ons team en een aantal sommeliers hebben wij alle wijnen geproefd en een mooie selectie gemaakt van een paar wijnen van de verschillende wijndomeinen. Hieronder stellen wij graag de huizen aan u voor. Op 30 november tijdens onze jaarlijkse proeverij met onze december selectie kunt u deze wijnen ook zelf komen proeven! LEES HIER MEER OVER DE PROEVERIJ.
De Apostelhoeve
In 1970 plantte Fruitteler Hugo Hulst 800 druivenstokken op de zuidhellingen van het Jekerdal in Maastricht. Hier, op één van Limburgs mooiste plekjes bovenop de Louwberg, de ‘overbuurman’ van de Sint-Pietersberg, troont Nederlands oudste en een van de grootste wijndomeinen van Nederland, De Apostelhoeve. Het heeft een prachtig terroir met veel löss, mergel en kiezel in de bodem hetgeen zorgt voor een mooie minerale verfijning in de wijnen. In totaal heeft De Apostelhoeve 11 hectare en volgend wijnjaar komt daar drie hectare bij waar ze witte druiven uit de Rhône hebben geplant met voornamelijk viognier. Het domein levert nu zes mooie witte wijnen die goed in Nederland gedijen: de Müller-thurgau, Auxerrois, Riesling, Pinot-gris, Pinot-gris barriques en de Apostelhoeve Cuvée XII plus twee mousserende wijnen.
Hoeve Nekum
Vlakbij De Apostelhoeve, in het schitterende Jekerdal, ligt het monumentale wijngoed Hoeve Nekum. Sinds 1988 is de familie Bollen, die eigenaar zijn van Hoeve, begonnen met de aanplant van wijnstokken. Het klimaat in het Jekerdal is het warmst en droogst van Zuid-Limburg. Hoeve Nekum maakt 3 witte wijnen van Auxerrois, Riesling en Rivaner. Daarnaast maken ze ook een Pinot noir. In 2003 was Hoeve Nekum het beste wijngoed van Limburg en in 2002 dronken de bruiloftsgasten van Willem-Alexander en Máxima Riesling van dit domein.
Wijngoed Thorn
In het gelijknamige plaatsje Thorn, dat eigenlijk ‘de witte stad’ betekent vanwege de witte huisjes die aan de smalle straatjes staan, ligt Wijngoed Thorn. Het ligt in het dal van de Maas, in het midden van Limburg. In 2001 begon Harry Vorselen met het telen van druiven en het maken van wijn. Inmiddels beslaan de wijngaarden ruim 6,5 hectare. De wijngaarden bevinden zich achter de Kempische Heuvelrug die de meeste regen opvangen. Het is hierdoor één van de droogste, met slechts 700 millimeter regenval per jaar, en tevens ook de warmste plek van Nederland. De ideale omstandigheden voor de productie van kwaliteitswijnen! Sinds 2018 mogen de wijnen van dit domein ook als eerste van Nederland het label BOB ‘Maasvallei Limburg’ dragen.
Achterhoekse wijnbouwers
Sinds 2004 is een groep Achterhoekse boeren gestart met wijnbouw. Zij waren het met elkaar eens dat het succes van wijnbouw in positieve zin kon worden bevorderd door intensief met elkaar te gaan samenwerken. Het motto waarmee deze coöperatie aan de slag is gegaan, was en is nog steeds “er is geen substituut voor kwaliteit”, hiermee aangevende dat wijnbouw alleen succesvol kan zijn als de hoogst mogelijke kwaliteitsstandaard wordt nagestreefd. Met ruim dertig hectare aan wijngaarden is de Achterhoek één van de grootste wijnstreken van Nederland. De vruchtbare bodem is uitermate geschikt voor de teelt van wijndruiven. Er zijn zo’n twintig wijngaarden in de regio, die stuk voor stuk kwaliteitswijn maken. Jaarlijks worden er vele tienduizenden liters rode, witte en rosé wijnen geproduceerd. En met succes, want de wijnen uit de Achterhoek worden gewaardeerd met tal van onderscheidingen!