Madavin Salon st. Jean
Een toonaangevende wijnbeurs
Het nieuwe jaar is begonnen en voor veel wijnliefhebbers & professionals betekent dit het begin van een nieuw wijnseizoen. Wij zijn dit jaar gestart met 2 beurzen in Angers en Parijs.
De Madavin Salon st. Jean en de Salon des Vins de Loire in Angers zijn heel interessant omdat ze biologische en biodynamische wijnen presenteren vooral uit de Loire. De WineParis is breder daar vind je veel Franse wijn maar ook een deel uit Spanje, Portugal en Italië.
Angers is een prachtige oude stad aan de Loire en een deel van de Salon werd georganiseerd in Musée Jean Lurçat (een oud klooster in Renaissance stijl uit de 16e eeuw) en dat is echt een prachtlocatie voor onze eerste stop.
Hier staan veel jonge wijnmakers met hun biologische, biodynamische en natuurwijnen. Naast het ontdekken van nieuwe producenten, bezochten wij daar ook een aantal van onze huidige wijnleveranciers. We bespreken hier 4 hoogtepunten!
Bernard Baudry
Een hoogtepunt van ons bezoek aan de Madavin Salon st. Jean zijn de wijnen van Domaine Bernard Baudry waar wij al tientallen jaren mee werken. Bernards Chinons zijn heel zuiver en puur gemaakt met rijpe druiven en in een koele stijl, met beheerste alcohol percentage, fijne zuren en gepolijste maar gestructureerde tannines.
De eerste wijn was Chinon Le Rosé 2022 (vorige week gebotteld) gemaakt van jonge stokken Cabernet Franc van Silex bodems- kleur: lichtroze met aroma’s van klein rood fruit en hele fijne zuren in de afdronk. Een heerlijk fijn, energiek en mineraal glas wijn en binnenkort bij ons verkrijgbaar!
Daarna volgden: Chinon ’Les Granges’ 2022, met sappige maar precieze zuren. Le Domaine 2021 iets diepere stijl met donker fruit, Les Grezeaux 2021 en de prachtige la Croix Boissée 2020 pas na 3 jaar op fles en gemaakt van druiven op klei en kalk/grind bodems.
Helda van Bernard Baudry
Julien Braud
Julien Braud
Een paar jaar geleden hebben wij op deze Salon de wijnmaker Julien Braud ontmoet die precies de Muscadet maakt die wij zochten, puur, zuiver en zilt. Het was erg leuk om hem hier weer terug te zien en te horen dat hij ook erg blij is met ons als importeur voor Nederland.
Domaine du Pas de l’Escalette
Na de lunch treffen we bij Domaine du Pas de l’Escalette uit Terrasses du Larzac – Delphine Zernott aan. Zij staat hier ook op de Salon met haar Demeter-gecertificeerde wijnen. Haar wijngaarden liggen op grote hoogte (350-400 meter) en met schitterende kalkbodems bij het achterland van Montpeyroux (Languedoc) de wijnstokken staan veelal op terrassen, ommuurd met stenen (clapas).
De eerste wijn: de Clapas Blanc 2022 van 50% Grenache Blanc en 50 % Carignan Blanc is salin (ziltig), krijtig en fris maar vooral sappig.
De tweede wijn, de instapwijn is een blend van Grenache, Syrah en Carignan: Les Petits Pas 2022 heeft krokant fruit is vitaal en al springlevend.
We proeven nog een mooie 100 % Cinsault 2021, Pas de D., zijdezacht en Pinot Noir-achtig zoals Cinsault hier soms kan zijn.
Delphine van Domaine du Pas de l'Escalette
Frank John
Weingut Frank John
Als laatste bespreken we de proefnotities van onze relatief nieuwe Duitse wijnproducent Frank John uit de Pfalz. Sinds 2012 maakt Frank John zijn wijnen volgens het Demeter-keurmerk en produceren heel overzichtelijk 3 geweldige wijnen. Een Pinot Noir Kalkstein, een droge Riesling Buntsandstein en een Riesling Brut Sekt 36.
De Pfalz is een heel interessant wijngebied mede door gunstige omstandigheden zoals klimaat (bijna mediterraan), bodems van kiezel, leem en kalk, een rijke historie en wijntraditie. En de Pfalz is hét gebied voor hoogwaardige Winzer sekt: de beste sekts komen uit de Pfalz!
Frank John denkt dat kwaliteit alleen kan worden bereikt door handmatige oogst van biodynamisch geteelde druiven. En vanwege het minimalistische werk in de kelder en de lange rijping in eikenhouten (Stockinger (!): de beste wijnvaten die er zijn afkomstig uit Oostenrijk) vaten produceert hij gebalanceerde wijnen met een groot veroudering potentieel.
Daarna de tweede wijn: Pinot Noir Kalkstein 2020 heel geurig, volzacht, fris, droog met verleidelijk puur rood fruit met Bourgogne-finesse.
Voldaan nemen we de trein terug, we hebben veel fraais geproefd en kunnen concluderen dat we met geweldige wijnmakers werken. Er zullen zeker ook weer nieuwe wijnen aan ons assortiment toegevoegd worden. Hou onze website in de gaten.
Volgende week komt er nog een verslag over onze tweede wijnbeurs van het jaar. In Parijs bij de WineParis!