Hubrecht Duijker over onze Lapola van Dominio do Bibei
De vondst van de maand, aldus Hubrecht Duijker over onze Lapola van Dominio do Bibei.
“Aan de oostzijde van Spaans Galicië, op slechts vijf kilometer van de wijnstreek Valdeorras, ligt een ander, onbekend gebiedje waar ook wijn wordt gemaakt, Ribeira Sacra. In een stil, desolaat landschap waar twee rivieren samenkomen, de Miño en de Sil, staan de druivenstokken voornamelijk op terrassen, tussen bebossing. In een kleine twintig jaar tijd steeg het aantal plaatselijke producenten van 55 naar ongeveer 90, en samen bewerken ze ongeveer 1260 hectare. Een topdomein ter plekke is Dominio do Bibei dat, verspreid over 40 hectare, enkele van de hoogst gelegen wijngaarden bezit (tussen 300 en 950 meter). Ook de wijnkwaliteit is hoog, getuige o.a. de lekkere Lapola, een witte vatgerijpte wijn van godello met een vijfde albariño en enkele procenten additionele variëteiten. Het is een beschaafde creatie, fris en mondvullend tegelijk, met zowel wit en citrusfruit als beheerste, kruidige hout-, rooster- en vanilletonen. Aan tafel kan hij probleemloos geschonken worden in plaats van een blanke Bourgogne.”
– Hubrecht Duijker – maandmagazine juni 2015
Dominio do Bibei
De regio Ribeira Sacra (een opkomend wijngebied in Spanje) is gelegen in het binnenland van Galicië in het noordwesten van Spanje. De terrassen zijn aangelegd door de Romeinen. De steile wijngaarden lopen direct af naar de rivier de Sil, die voor koeling zorgt. De bodem is hier van steen met maar weinig bouwgrond. De meest aangeplante druivensoort is de Mencía. Dominio do Bibei ligt in de D.O. Quiroga-Bibei, een subzone van de DO Ribeira Sacra. Zoals het gehele gebied treft men ook hier een spectaculair berglandschap met steile wanden die de rivier volgen. De D.O. Quiroga-Bibei is echter nog droger en ruwer dan de andere subzones. Javier Dominguez heeft besloten om juist hier de ooit grootse wijngaarden in ere te herstellen. Het domein meet 125 hectare waarvan op dit moment 45 beplant is. De oude terrassen worden hersteld en zullen dan ook beplant worden. Javier werkt vanuit soberheid en respect voor de geschiedenis van het land. Hij heeft de bekende wijn consultants Sarah Perez en René Barbier ingeschakeld om samen de beste manier te vinden om het resultaat te bereiken dat hij voor ogen had. Hij werkt niet met roestvrijstalen tanks maar met houten en cementen kuipen, met het oog op het herontdekken van wat er al was. Wijnmaakster Laura Lorenzo heeft gelijke ideeën. Zo volgt zij veel van de opvattingen van de biodynamische wijnbouw om de puurst mogelijke expressie te krijgen van het terroir.