Hubrecht Duijker over Bodegas Merayo
Veelal beplant met stokken van 80 tot 100 jaar oud. ‘Stokoud’ is hier de juiste term.
In 2010 werd Pedro Merayo een kleine zelfstandige. Na twee decennia bezig te zijn geweest met renoveren en onderhouden van andermans wijngaarden, en het maken van wijn in opdracht, stichtte hij zijn eigen domein. Dat Merayo werd gedoopt en nu 14 hectare bestrijkt – veelal beplant met stokken van 80 tot 100 jaar oud. ‘Stokoud’ is hier de juiste term. Het gebied in kwestie is Bierzo in Noordwest-Spanje. En tegenwoordig heeft zoon Juan Pedro de leiding. De naar zijn regionale druivenras genoemde rode Mencía smaakte behalve vol, vlezig en vrij energiek ook verleidelijk fruitig, naar een mix van bessen en zwarte vruchten, met in de achtergrond een blaadje laurier en een mespuntje kruiden. Fris geserveerd is hij het lekkerst. Prijs €8,50. De voor 70 procent van oude stokken gemaakte witte Godello heeft eveneens een verleidelijk karakter, dankzij tonen van peer en andere witte vruchten, gekoppeld aan een zachte kruidigheid en vriendelijke zuren. Hiervoor rekent importeur www.delogie.nl €12,50 per fles.
Hubrecht Duijker, maandmagazine juli 2016.