Elzas met Domaine Léon Boesch
De Elzas (i.e. Alsace) is het meest Oostelijk gelegen wijngebied van Frankrijk en kent een lange wijngeschiedenis. De Romeinen cultiveerden – net als in veel andere gebieden in Europa – wijnstokken. Na de Romeinse tijd was er niet veel meer van deze wijnbouw over, totdat de kerk van Rome opkwam. Kloosters speelden een belangrijke rol in de uitbreiding van de wijngaarden en de kwaliteitsverbetering van wijn. In de Middeleeuwen werd de Elzas zelfs het belangrijkste wijngebied van West-Europa door de perfecte ligging aan rivier de Rijn.
Naast de lange wijngeschiedenis kent de Elzas natuurlijk ook een roerige politieke geschiedenis. Na de oorlog van 1870 werd de Elzas Duits, na de Eerste Wereldoorlog Frans, tijdens de Tweede Wereldoorlog weer Duits en daarna pas weer Frans. De steeds veranderde nationaliteit leidde ook steeds tot verandering van perspectief op wijnbouw. Veel coöperaties en veel kwantiteit, maar weinig kwaliteit tot gevolg. Pas na 1945 werd de wijnbouw meer structureel geregeld. Landbouwgrond werd afgebakend, wijnstokken werden weer aangeplant, druivenrassen werden vastgelegd en de kwaliteit werd weer belangrijker.
De wijngaarden van de Elzas liggen in een lange smalle strook ten oosten van de Vogezen. De grond varieert sterk over deze langgerekte strook; van kalk en leisteen tot vulkanisch graniet. Verder valt er relatief weinig regen (wordt tegengehouden door de Vogezen) en de zomers zijn vaak zonnig (de gemiddelde temperatuur in juli is boven de 20 graden). Dus het klimaat is warm en droog ondanks de noordelijke liggen van het gebied en dankzij de Vogezen. Ook hebben de wijnboeren in de Elzas weinig last van vorst, in tegenstelling tot de wijnboeren in de Champagne en de Bourgogne de laatste jaren. Dit komt ook door de Vogezen; de wijngaarden liggen hoog op de heuvels en daardoor is de kans op vorst aan de grond kleiner. Het klimaat is dus al met al geschikt voor biologische wijnbouw, met zo min mogelijk interventies in de wijngaarden.
Er worden in de Elzas veel verschillende wijnen gemaakt, met name witte wijnen, van telkens één afzonderlijk druivenras (i.e. monocépages), zoals; riesling, pinot blanc, pinot gris, gewürztraminer, sylvaner, muscat. Wat rode wijn betreft wordt alleen pinot noir toegestaan. De verschillende druivenrassen vragen ook om verschillende perioden van oogsten. Er zijn rassen die vroeg rijpen, zoals pinot gris en gewürztraminer en er zijn rassen die laat rijpen, zoals muscat, sylvaner en riesling. De vinificatie is erop gericht de wijnen zo zuiver mogelijk te produceren en de karakteristieken van de druiven te laten spreken.
Domaine Léon Boesch
Het merendeel van de wijnen wordt in Frankrijk zelf geconsumeerd, slechts een kwart is bestemd voor export. Zo ook een deel van de wijnen van Domaine Léon Boesch. Het kleine domein van Léon Boesch ligt in het hart van het natuurreservaat Ballons des Vosges in het zuidelijke deel van de Elzas (Haut Rhin) waar de omstandigheden nog net wat idealer zijn dan in het noorden (Bas Rhin). Gérard en zijn zoon Matthieu bezitten 14,5 hectare aan wijngaarden, waarvan 2,7 hectare de classificatie Grand Cru Zinnkoepflé heeft. Sinds 1640, al 11 generaties (!), maakt de familie Boesch wijn. De familie heeft altijd met veel respect voor de natuur gewerkt en is sinds 2000 officieel biologisch en biodynamisch gecertificeerd. Het Franse, Demeter, certificaat verzekert daarnaast dat er geen chemicaliën worden gebruikt in de wijngaarden én niet in de kelder. Kortom, ze waren hun tijd hiermee al ver vooruit.
De familie Boesch verbouwt alle traditionele druivenrassen uit de Elzas, zoals riesling, gewürztraminer, pinot blanc, muscat en pinot blanc. Hun wijnen schitteren al vele jaren in ons assortiment. Telkens met wat afwisselingen. Zo hebben we nieuw binnen de Muscat. De ideale aspergewijnen!