Een reisverslag van Veneto (Noord-Italië)

De eerste dag kwamen we aan in Milaan en zijn we gereden naar Corte Sant Alda in Mezzane di Sotto (Verona). Leonardo Garbuio, de oenoloog, heeft ons een rondleiding gegeven door de wijngaarden en wijnmakerij.Het wijnhuis ligt prachtig midden in de wijngaarden van Verona op 300 meter boven zeeniveau. Duurzame landbouw kon voor Marinella niet uitblijven: haar bedrijf is sinds 2003 biologisch en sinds 2010 biodynamisch gecertificeerd. Chemische middelen zijn bijvoorbeeld niet toegestaan in de wijngaard. Na de rondleiding kregen we een uitgebreide proeverij en ’s avonds hebben we heerlijk samen gegeten met Marinella en haar dochter Federica bij Villa de Winckels.

De tweede dag startten we bij Corte Gardoni in Custoza. Het weer was goed, in tegenstelling tot de week eerder. Zoon Andrea (zakelijke man van de familie) liet ons de wijngaarden zien en de wijnmakerij. Er wordt biologisch gewerkt in de wijngaard en over een aantal jaar mogen zij het certificaat ‘biologisch’ ontvangen. Later proefden we samen met zonen Andrea, Mattia (de wijnmaker) en vader Gianni de verschillende wijnen. De wijnen worden vanaf het oogstjaar speciaal voor ons met schroefdop gebotteld, om de wijn fris en vers te houden.

 

Voor de lunch vertrokken we vanuit Custoza naar Soave. In de stad Soave werden we opgewacht door Laura Rizzotto, de eigenaresse van Balestri Valda. We kregen een rondleiding door de kleine oude stad met haar prachtige heuvels en 13e eeuws kasteel. We hebben geluncht middenin de stad en zijn daarna met de auto langs alle wijngaarden van de familie Rizzotto gereden. Biodiversity is voor hen heel belangrijk, met allerlei planten en bomen die groeien bij de wijngaarden. Ook zij werken volledig biologisch. Na deze uitgebreide rondleiding kregen wij bij het wijnhuis een proeverij met de wijnen in een nieuw jasje! Net voordat we vertrokken naar Verona voor de Vinitaly zijn we ook nog aangeschoven bij Tenuta Roveglia. Na een korte rondleiding langs de wijngaarden en door de nieuwe wijnmakerij hebben we een uitgebreide wijnproeverij gekregen met wat kleine hapjes en heel bijzonder met oudere jaargangen Lugana! De Lugana Limne 1996 was nog steeds zo elegant en verfijnd!

Na deze bezoeken hebben we nog twee beursdagen gedaan (Vinitaly) waarbij de we meeste van onze Italiaanse wijnproducenten gesproken hebben en waar we de nieuwste jaargangen geproefd hebben.

-Suzanne