Bourgondische finesse uit Ribeira Sacra in Spanje

Bodega Dominio do Bibei  (32 hectare) werd opgericht in 2001 door Javier Dominguez en ligt in het hart van de kleine regio Ribeira Sacra in het noordwesten van Spanje. Het klimaat is Atlantisch en het land ruw en ruig. De wijngaarden liggen terrasvormig op hele steile hellingen in de vallei van de rivier de Sil. De bodem bestaat uit schist (leisteen) en graniet. De hoogte van de wijnstokken variëert van 350 tot 920 meter boven zeeniveau. Alles gaat hier met de hand, zowel de verzorging in de wijngaard als de oogst. De familie Dominguez maakt hier met hulp van de legendarische René Barbier (van Clos Mogador in Priorat) hoge kwaliteitswijnen van onder andere mencia, brancellao, mouraton en godello druiven. Bij Dominio do Bibei gelooft men dat het terroir en bodem het resultaat is van een dialoog tussen de plant, de aarde en de mens. Met de bouw van de wijnkelder hebben ze maximaal rekening gehouden met de omgeving. Het gebouw is modern, minimalistisch en compleet geïntegreerd in de natuur; het bestaat uit verschillende delen en is deels ingebouwd in de rotsen.

De wijnen van Dominio do Bibei uit Ribeira Sacra zijn niet te vergelijken met de bekende toppers uit Rioja of Ribera del Duero. Deze wijnen zijn het toonbeeld van pure verfijning en elegantie. Ze worden ook wel vergeleken met Bourgognes vanwege hun elegante karakter en mineraliteit.  

NIEUW! Bodega Dominio Do Bibei Tinto de Guarda 2019

Het is een blend van 93% brancellao en 7% mix van mouratón en grao negro uit verschillende oude wijngaarden. De brancellao druif is ook bekend in Portugal onder de naam alvarelhao, heeft een super elegant, lichtvoetig en aromatisch smaakprofiel.  Ook wordt hij regelmatig in de regio Rias Baixas gebruikt in blends, maar het is een druif om verliefd op te worden, een vroegrijper met kleine bessen, een dikke schil en een gemiddelde fijne zuurgraad.

De druiven worden hier met de hand geoogst en ontsteelt en druif per druif geselecteerd. Na inweking van 3 dagen vergist de wijn in groot eikenhout (500 liter) met dagelijks zachte ‘punch- downs’ voor behoud van de aroma’s van de brancellao. Na spontane malolactische fermentatie rijpt de wijn nog 24 maanden in gebruikte Franse barriques en voor botteling nog 6 maanden op foudres voor stabilisatie. Het resultaat is een elegante wijn met aroma’s van kersen, frambozen en bosbessen, gecombineerd met een lichte peperigheid en versmolten tannines in de afdronk. Kortom pure finesse uit deze minder bekende maar schitterende wijnregio in noordwest Spanje.

The pale, perfumed and elegant red 2019 Dominio Do Bibei is mostly Brancellao with 7% of Mouratón and Grao Negro. It’s nuanced and subtle, layered and complex, with a seamless palate, beautifully textured and rich with deep flavours and a fragrant and focused finish. It has clout, tension, balance, perfume, power and elegance. Stunning! 2023 – 2032

96/100   Luis Gutierrez, Wine Advocate, November 2023

Heel beperkt te koop bij ons in de winkel. Deze Dominio do Bibei komt het best tot zijn recht indien twee uur van tevoren gedecanteerd.

De andere wijnen van Dominio do Bibei: de Lapola (wit), de Lalama (rood), en Lacima (rood) zijn online te koop in onze website!