Alto Piëmonte: het wijngebied van de toekomst en zeker het proberen waard!

Alto Piëmonte, gelegen aan de voet van de Alpen in het noordwesten van Italië,  is één van de spannendste wijngebieden in Europa. Ooit beroemd om de verfijnde wijnen heeft deze regio een traditie die teruggaat tot de Romeinse tijd. Alto Piëmonte ligt iets hoger dan Barolo en Barbaresco. De belangrijkste druif van Piëmonte is natuurlijk de nebbiolo (lokaal spanna genoemd) maar verder staan ook uvaggio, croatina, vespolina en cabernet franc aangeplant. Alto Piëmonte DOC’s liggen in gebieden waar ooit gletsjers zich terugtrokken aan het einde van de laatste ijstijd. Het resultaat hiervan is dat er hellingen zijn ontstaan met ijzerrijke bodems met een hoge zuurgraad – in tegenstelling tot de kalkhoudende bodems van Barolo en Barbaresco. De naar de zon gerichte hellingen zorgen ervoor dat de wijnstokken meer warmte krijgen tijdens de zomerdagen; de hoge ligging en noordelijke breedte graad zorgen voor koele nachten die de frisheid en zuurgraad van de druiven behouden.

In de provincies Vercelli en Novara ligt een aantal piepkleine gebiedjes met eigen DOC’s en DOCG’s waarvan Gattinara, Ghemme, Boca, Bramaterra en Lessona de meest prominente zijn. Elk van deze gebieden heeft zijn eigen karakteristieke stijl, maar ze delen een gemeenschappelijke basis: nebbiolo druif.

Lessona

Lessona is de kleinste de kleinste DOC met slechts 8 hectare. Met meer ijzer en kiezels in de bodem. We hebben het hier over een heel bijzonder terroir dat heel anders is dan wat je verder naar het zuiden vindt. Het is geen wonder dat de rode wijnen uit deze streek zo’n 100 jaar geleden bekender waren dan Barolo! Na de komst van de druifluis en de groeiende industrie in Turijn trok de jeugd weg en zijn de wijngaarden jarenlang verwaarloosd geweest. Eind jaren ‘90 zijn er enkele pioniers neergestreken waaronder Luca en Paolo de Marchi in de Colline Novaresi (meest oostelijke deel). Zij geloofden in de toekomst van dit bijzondere deel en herstelden de wijngaarden. Inmiddels is het gebied weer tot leven gebracht na veel rooien en herplanten van wijnstokken.  Tegenwoordig profiteren de wijnboeren hier van de klimaatverandering want ze hebben minder te maken met extreme hitte en waterstress, het is hier heel bosrijk.

De nebbiolo heeft van nature veel tannine maar in de wijnen uit Alto Piëmonte zijn ze milder en zijn de taninnes minder opvallend aanwezig, en beter geïntegreerd wat de wijnen ook geschikt maakt om jong te drinken. Ook zijn de minder alcoholisch dan Barolo! Dankzij het unieke terroir, de invloed van de Alpen én de ijzerrijke bodems, produceren de wijnen van Alto Piëmonte een complexiteit en frisheid. Veel van de topwijnen kunnen ook moeiteloos tien tot twintig jaar rijpen.

Tenute Sella

De wijnbouwgeschiedenis van de familie Sella in Lessona begint al in 1671, toen Comino Sella een wijngaard kocht in dit al gevestigde wijngebied in de Alto Piëmonte. Lessona stond al eeuwen bekend om zijn uitzonderlijke terroir, gevormd door mariene zandafzettingen uit het Plioceen. Dit unieke bodemtype geeft de wijnen hun onderscheidende karakter en finesse. Gedurende meer dan drieënhalve eeuw heeft de familie Sella generatie op generatie zorggedragen voor hun wijngaarden met een diep respect voor het culturele en agrarische erfgoed van de regio.

In de jaren 1830–1840 liet Giovanni Giacomo Antonio Sella een elegante villa bouwen op de Zoppo wijngaard, een hooggewaardeerde cru vanwege zijn ideale ligging. Deze wijngaard wordt vermoedelijk al genoemd in een document uit 1436, wat wijst op een eeuwenlange erkenning van zijn kwaliteit. Toen Maurizio Sella zijn bezit verdeelde onder zijn drie zonen rond 1870, kreeg Giuseppe Venanzio Sella de verantwoordelijkheid over de wijnbouwgronden in Lessona. Daarmee zette hij de familietraditie voort in een periode waarin de regio zich verder ontwikkelde. Naast Lessona is ook het nabijgelegen Bramaterra gebied van belang voor Tenute Sella. Deze zone heeft een geologisch ander karakter: rode porfier van vulkanische oorsprong gecombineerd met mariene zand- en kleilagen. De afwisseling in bodemsoorten tussen Lessona en Bramaterra biedt een rijk palet aan mogelijkheden voor wijnproductie, elk met hun eigen expressie en identiteit.

De wijnen van Tenute Sella in ons assortiment:
Orbello
Lessona