Alcoholvrije alternatieven?

Al jaren is er een trend zichtbaar dat we meer bewust zijn van onze voeding. We leven gezonder, of althans we proberen dat. Iets minder alcohol drinken hoort daar ook bij. Maar waar bier al redelijke alcoholvrije varianten heeft, is dat bij wijn toch een stuk minder het geval. Toch zijn ook wij continu op zoek naar goede en vooral lekkere alcoholvrije wijnen. Dat laatste is nog niet zo gemakkelijk. Tekla en Suzanne hebben een tijd geleden 26 verschillende alcoholvrije wijnen geproefd, waarvan slechts één setje een voldoende kreeg. Maar of het ook onze normale kwaliteitsstandaarden haalt? Naderhand was door al die 26 wijnen onze smaak voor de rest van de dag aangetast. Geen feest dus. Waar onze producenten ons eerst niet serieus namen als we hen vroegen om alcoholvrije of alcoholarme wijn, is dit steeds meer geaccepteerd. Er zijn verschillende methodes:

a) er heeft nooit alcohol in de ‘wijn’ gezeten of

b) de alcohol is na het wijnmaak proces weer verwijderd.

Inmiddels hebben we vier alternatieven die we zelf importeren. De eerste twee zijn officieel geen wijn, maar wél ontzettend lekker:
Een alcoholvrije wijn van druivensap van Domaine Coudraie.
Een alcoholvrije cider van appels van Domaine Dupont.

Deze twee zijn gedealcoholiseerde wijnen, maar als wijnhandelaren moeten we eerlijk zijn: wij drinken liever de Montepulciano met alcohol.
Een witte wijn van Trebbiano van Zaccagnini.
Een rode wijn van Montepulciano van Zaccagnini.

We blijven uiteraard de ontwikkelingen volgen. En vind je alcoholvrije wijn nog steeds niks? Drink dan gewoon minder, maar beter. 😉