Agricola de Vinos La Portera – twee pareltjes uit Spanje
Bobal La Pinada – DO Utiel-Requena
Sinds 2017 is Agricola de Vinos la Portera een persoonlijk project van twee vrienden: Javier del Blanco en Jorge Navascues. Hun avontuur begon allemaal met een druivenras genaamd bobal; een oud inheems druivenras uit Spanje, dat volgens hen veel meer respect verdient. De bobal komt het meest voor in het oosten van Spanje in DO Utiel-Requena en kan goed tegen de hitte mits goed geproduceerd. DO Utiel-Requena is het grootste DO in Valencia. Er is sprake van een een continentaal klimaat met mediterrane invloeden. het kan er ontzettend heet worden in de zomer en licht vriezen in de winter. Er valt weinig neerslag. De wijngaarden liggen op hoogtes van 600 tot 800 meter. En op veel plaatsen is de bodem arm. De bobal is er maar liefst voor 80% vertegenwoordigd. Een andere term voor bobal is carignan d’espagne. De wijn Bobal La Pinada van de twee vrienden is voor het eerst op de markt in 2018 met het jaar 2017. De wijn is afkomstig van een hoog gelegen wijngaard – op 750 meter hoogte – van 3 hectare ‘La Pinada’ genoemd. De wijnstokken zijn geplant in 1958. Alle druiventrossen worden handmatig geoogst en in hun geheel gevinifieerd. Na afloop rijpt de wijn in betonnen (concrete) tanks en 10% in eikenhouten vaten van 500 liter. Het jaar 2017 had een oplage van 10.000 flessen en kreeg al 93 punten van wijnschrijver James Suckling. Nu hebben we de Bobal 2020 net binnen! De wijn is floraal op de neus en in de smaak licht kersenfruit en iets kruidig (anijs) met fijne tannines en opwekkende zuren!
Bekijk de Bobal La Pinada hier!
Garnacha Tardano – DO Carinena
Al snel kwam ook Francisco Santino erbij met extra passie en kennis. DO Carinena ligt middenin Aragón. Dit continentale gebied heeft veel extreme temperaturen. Van extreme hitte in de zomer tot hagel en storm. Het verschil tussen dag en nacht is soms wel 30 graden! De wijngaarden hebben vaak oude stokken garnacha op een hoogte van 400 tot 800 meter. De wijngaarden van de Garnacha Tardano liggen op 650 meter en zijn gemiddeld 3o jaar oud. Op sommige plekken is de bodem in Carinena rijk aan kalksteen, zo ook de wijngaarden van Tardano. De druiven worden, mits volledig rijp, handmatig geoogst. Alcoholische fermentatie vindt spontaan plaats en alleen door de eigen gistcellen van de druiven! Na de fermentatie rijpt de wijn nog een jaar door: deels in grote foudres (Franse 500 liter vaten) en deels in beton. Totaal zijn van de 2019 jaargang 6.048 flessen gemaakt. De Garnacha Tardano heeft aroma’s van rijp rood jamachtig fruit zoals aardbeien en frambozen. Met veel kruidigheid, fijne zuren en veel elegantie. Kortom, niet alleen zwoel, maar ook elegant! Erg goed te combineren met de barbecue, stoofgerechten, Spaanse hammen en tapas.