Bordeaux, la semaine des Primeurs
Deze week van 9 t/m 12 april vindt in Bordeaux weer de jaarlijkse semaine des Primeurs plaats. De week is in 1970 in het leven geroepen door de l’Union des Grands Crus de Bordeaux, de vereniging die de kwaliteit van de Grand Crus uit de Bordeauxstreek waarborgt. Ieder jaar wordt het voorgaande oogstjaar geproefd, dus in 2018 is dat het jaar 2017. Om dat de wijnen nog aan het rijpen zijn op houten vaten, worden ze rechtstreeks uit deze vaten geproefd. Natuurlijk wordt er al ver voor de opening van de officiële semaine des Primeurs gespeculeerd over de kwaliteit van de wijnen. Wat is bijvoorbeeld de invloed geweest van de zware vorst die de regio in april vorig jaar heeft geteisterd? In deze periode beginnen de stokken in de knop te komen en zijn dus uiterst kwetsbaar. De verhalen variëren van zo’n 20% procent van de oogst die hierdoor verloren is gegaan bij sommige producenten tot wel 90 à 100%. Voor de producenten die het geluk hebben gehad dat hun wijngaarden gespaard zijn gebleven (ligging is hierbij natuurlijk heel belangrijk) kondigt zich een heel goed jaar aan. Sommige kenners durven 2017 zelfs een très grande année te noemen. Maar nogmaals, dat geldt alleen voor de druiven afkomstig van de onaangetaste wijngaarden. Voor hen die minder geluk hebben gehad, zal de kwaliteit van 2017 vooral afhangen van de keuzes van de wijnmaker (en het maken van de juiste keuzes zegt vaak iets over het talent en de ervaring van de wijnmaker) en de technische middelen die zij tot hun beschikking hebben. Zo hebben sommige producenten alle aangetaste druiven met de hand uit de wijngaard verwijderd. Een erg arbeidsintensief en daardoor kostbaar werk natuurlijk. Het De meer gefortuneerde châteaux hebben gebruik kunnen maken van een techniek die le bain densimétrique wordt genoemd. Deze techniek bestaat eruit dat druiventrossen in een bad met een hoog suikergehalte worden gelegd en vervolgens in vaten worden gestopt tot er een zeker niveau van rijpheid is bereikt. Kortom, het zal spannend zijn om de eerste resultaten te proeven. Het jaar 2017 zal in ieder geval in kwantiteit zijn gedaald. Deze week is Theo van Broekhuizen zelf in Bordeaux tijdens de semaine des Primeurs. Zo was hij gisteren was bij Château Bourseau. We houden u op de hoogte van zijn bevindingen!
Lees hier over het vervolg van zijn trip.