Alto Adige / Süd Tirol met Kellerei Kurtatsch

Van 15 tot en met 28 september 2024 kunnen wijnliefhebbers genieten van Alto Adige wijnen tijdens de Alto Adige weken. Deze actie vindt plaats in 40 restaurants in het hele land en bij 17 wijnwinkels. Tijdens deze weken schenken de restaurants Alto Adige wijnen, vaak in combinatie met een mooi menu en zetten wij als wijnhandel Alto Adige natuurlijk ook in het zonnetje! Op zaterdag 28 september 12:00-17:00 staan de wijnen van Kurtatsch bij ons open tijdens de Indian Summer!

Alto Adige is één van de kleinste wijnbouwgebieden van Italië die staan voor unieke wijnen van hoge kwaliteit (circa 80% van de regio heeft een DOC status). Het gebied wordt omgeven door de Dolomieten en de Alpen en bestaat verder uit vele beekjes, heuvels en riviertjes. Het vlakke(re) dal wordt gebruikt voor de appelteelt, de heuvels voor de wijngaarden! Wat de kwaliteit van de druiven ten goede komt. Dit prachtige wijngebied, wordt ook wel Zuid-Tirol genoemd en men spreekt er met name Duits, maar ook Italiaans (namen en labels zijn vaak tweetalig). Pas vanaf 1919 maakt Alto Adige deel uit van Italië. De meeste wijnboeren brengen hun druiven naar coöperaties (2/3).

Het klimaat is een Alpenklimaat: koude winters en warme zomers en de Alpen beschermen het gebied tegen de koude Noordenwind. De ligging van de wijngaarden is belangrijk. Er zijn veel onderlinge verschillen, microklimaten. De laatste jaren worden de wijngaarden vaak steeds hoger aangelegd (tot wel 1.000 meter boven de zeespiegel). Meer arbeidsintensief, maar ook hogere kwaliteit van de uiteindelijke wijnen: frisser, eleganter, meer mineraal.

Sinds 1975 is Alto Adige een erkende DOC die veel verschillende stijlen en druivenrassen toelaat. Vroeger was vooral de schiava populair, tegenwoordig zie je – naast schiava – veel verschillende druivenrassen, zoals: chardonnay, pinot bianco, pinot grigio, pinot nero, merlot, sauvignon, müller thurgau, lagrein, kerner. Ongeveer 60% van de wijnproductie is wit en 40% rood. Dit heeft nu tot gevolg dat de meeste wijngaarden niet ouder zijn dan 30 jaar met een gemiddelde van ongeveer 15 jaar. De wijnen van Alto Adige staan nu al bekend om de kwaliteit, wellicht dat deze nog verder omhoog kan naarmate de stokken ouder worden. De witte wijnen zijn veelal fris en zuiver, de rode wijnen fruitig.

Wij werken al jaren met Kellerei Kurtatsch (ofwel: Cantina Cortaccia). Kurtatsch is één van de kleinste en oudste coöperaties in Alto Adige (sinds 1900). Deze coöperatie heeft 190 leden en zij bezitten in totaal 190 hectare wijngaarden, allen rondom het dorp Kurtatsch. De gemiddelde opbrengst per wijngaard is te klein voor de wijnboeren om zelf wijn van te maken en daarom verkopen zij hun druiven aan hun gezamenlijke coöperatie Kurtatsch. Hier werkt een dynamisch jong team onder leiding van wijnmaker Erwin Carli en Andreas Kofler (Adreas is één van de 190 wijnboeren die verkozen is tot president van de coöperatie).

Witte wijnen van Kellerei Kurtatsch:

Pinot Grigio: frisse, witte wijn met een rijk extract. Tonen van citrus en bloesem met zachte verpakte zuren.

Pinot Bianco Hofstatt: een Cru. De wijngaarden liggen op een hoogte van 640 meter. De koele winden ’s nachts zorgen voor een fris en luchtig microklimaat dat ideaal is voor deze variëteit. De bodem in Hofstatt bestaat uit graniet, leisteen, porfier (vulkanisch gesteente). Een frisse wijn met rijke extracten en heeft een licht gele kleur. Aroma’s van wilde bloemen en smaaktonen die doen denken aan citroenmelisse en bergappel.

Beide witte wijnen zijn heerlijk als aperitief en bij gerechten met garnalen, coquilles en stevige wit vis.

Müller Thurgau: een Cru. De druiven voor cuvée Graun zijn afkomstig van één wijngaard (op 900 meter hoogte!), dit bevordert de ontwikkeling van aroma’s en het behoud van de zuurgraad. Müller thurgau is een kruising tussen riesling en madeleine royal. De druif gedijt goed in het koele klimaat en geeft een pure, aromatische en lichtvoetige witte wijn. Het heeft een lichtgele kleur en aroma’s van wit fruit, perzik en bloesem. De wijn heeft een fijne mineraliteit en zachte textuur. Uiterst geschikt als aperitief en bij sushi en sashimi.

Amos: hét paradepaardje van Kurtatsch is cuvée Amos is een blend van pinot bianco, pinot grigio en chardonnay en aangevuld met kleinere hoeveelheden kerner, müller thurgau en sauvignon blanc. Van zeer hoog gelegen percelen (tussen 600 en 900 meter). Alle druiven worden apart vergist en na fermentatie, geblend en gelagerd in groot hout gedurende 15 maanden. Aroma’s van bergkruiden en is in de smaak genereus, aromatisch met tonen van perzik, lychee, zoete kruiden en hazelnoot. Ogenschijnlijk een stevige wijn maar in de afdronk verrassend lichtvoetig en mooi in balans. Erg goed te combineren met risotto, en stevige witvissen.

Rode wijnen van Kellerei Kurtatsch:

Lagrein:  Lagrein is het oudste autochtone druivenras uit Alto Adige en verwant aan de syrah. De druiven staan op leem en zandbodem. Fermentatie is op roestvrijstaal en daarna rijpt de wijn nog een aantal maanden op groot hout. Het resultaat geeft een krachtige wijn maar hij is niet zwaar. De afdronk is lichtvoetig en zacht. Iets gekoeld ook heel aangenaam. De Lagrein van Kurtatsch heeft een diep donkerpaarse kleur. Het is kruidig, tikje chocolade, mooie zure kersen, witte peper, lichtvoetige frisse afdronk. Erg goed te combineren met Ossobuco en gevogelte.

Schiava: een Cru: dé klassieker. Hét druivenras met de meeste historie in Alto Adige. Deze wijngaarden in Sonntaler (liggend op 300 tot 400 meter hoogte) zijn daarom veel ouder dan de rest: de wijnstokken variëren van 60 tot 90 jaar. Fermentatie is op roestvrijstaal en daarna rijpt de wijn nog een aantal maanden op groot hout. De Schiava Sonntaler heft complexe aroma’s van wilde aardbeien, kersen en bramen. Elegant en verfijnd met mooi zacht fruit. Licht te koelen! (in de winkel verkrijgbaar, op=op).