Wat bepaalt de kwaliteit en kleur van een rosé?

Zodra de zon weer schijnt passen we onbewust ons ritme aan. De warmte van de zon heeft invloed op ons lichaam en doet letterlijk wonderen! Lange avonden, wandelingen door het park en een spontane BBQ met vrienden: wij houden ervan. Het is dan ook niet gek dat de lente en zomer geassocieerd worden met rosé: lieflijk, lichtvoetig, easy going en goed te combineren met verschillende gerechten zoals salades en die spontane BBQ. Helaas hebben we allemaal wel eens een rosé geproefd die niks van al dit goede had.

Maar wat bepaalt nou vooral de kwaliteit en de kleur van een rosé?

  • Rosé wordt natuurlijk gemaakt van blauwe druiven. In de schillen zit het pigment en tijdens het persen bepaalt de duur van het schilcontact mede de kleur en de smaak van de wijn.
  • Elke druivenras heeft zijn eigen karakteristieken en geeft een andere rosé met een andere kleur. Dikke schillen en veel pigment, zoals cabernet sauvignon geven een rosé met meer kleur, dan een druif met dunne schil en minder pigment, zoals de pinot noir. Lichter is in die zin dus niet per se beter!
  • Het terroir en microklimaat: de ligging van de wijngaard, inval van zonlicht, het bodemtype en de weersomstandigheden zijn belangrijke factoren waar de wijnboer niet direct vat op heeft.

Rosato uit Sicilië

Guglielmo Cambria veranderde in 1990 een hazelnoot boomgaard in een wijngaard. Hij was een van de eerste die grote potentie zag in de Etna bodem. Op dit moment omvat het bedrijf 100 hectare waarvan 65 hectare is aangeplant. Deze Rosato wordt gemaakt van 100% nerello mascalese. De wijngaarden liggen in Castiglione di Sicilia in contrada Diciassettesalme op 720 meter hoogte en de druivenstokken zijn gemiddeld 10 jaar oud. Na de oogst worden de druiven licht geperst en laat men het sap koud macereren, – 4°C (cryo-maceratie) in roestvrijstalen vaten gedurende 4 à 5 uur voor de perfecte kleurextractie. De nerello mascalese heeft van nature een lichte kleur. De alcoholische fermentatie vindt plaats in roestvrijstalen tanks op 17 °C gedurende 20 dagen. De wijn rust na afloop nog enkele maanden op zijn lie.

Deze Etna Rosato van Cottanera heeft aroma’s van bloemen zoals iris, blauweregen en rozen. Het is een rijke, diepe, sappige wijn met de typische kenmerken van vulkanische grond. In de afdronk levendige zuren, solide en tegelijk zijdezacht, je proeft de warmte van de vulkaan. Goed te combineren als aperitief, met pasta’s, salades en visgerechten.