Wijnhandel B.J. de Logie bestaat 175 jaar: “Dat persoonlijk contact is een voordeel, we zijn een soort kapper”
Het Parool heeft op 21 augustus 2023 een bijzonder item over ons gemaakt ter ere van ons 175-jarig jubileum! Op de voorpagina van de maandag-editie prijkt zelfs: “Wijnhandel B.J. de Logie al 175 jaar een sterk merk.” Trotser kunnen wij als Amsterdams bedrijf niet worden. 🙂
Geschreven door Marloes de Moor met fotografie van Nina Schollaardt.
Een klein deel van het artikel hieronder: “Wijndomein. Wijnhandel B.J. de Logie bestaat dit jaar 175 jaar. Suzanne van Broekhuizen zesde generatie, is mede-eigenaar. Dat lag niet in lijn der verwachting: Mijn vader was bang dat ik me zou gaan vervelen. Regelmatig daalt Suzanne van Broekhuizen (42) af naar de kelder van wijnhandel B.J. de Logie aan de Beethovenstraat in Amsterdam. Voor een klant die een fles zoekt uit de oude voorraad, van een bepaald jaartal – 1981, 1985. Voor die heerlijke beaujolais die wacht op een slokje. Voor die vaste bezoeker die weet dat de spelonken van B.J. de Logie nog wat gedistilleerd – gin, cognac, vieux, whisky – herbergen. Een tl-buis werpt bleek licht op de koude, stenen vloer en de houten kasten, gevuld met flessen wijn. Die kasten zijn honderd jaar oud,” vertelt Van Broekhuizen, mede-eigenaar van B.J. de Logie, dat dit jaar het 175-jarig jubileum viert. Aan het plafond kleven vergeelde, nog door haar vader geschreven geheugensteuntjes met ‘rosé d’anjou’ en ‘tavel rosé’. “Het is een bijzonder idee dat mijn voorgangers hier ook hebben gelopen. Vroeger had ik nooit zo veel met geschiedenis, maar hier is het steeds vaker iets om stil van te worden. Ze is op deze plek zo voelbaar.
Ze zwaait haar elfjarige zoon Daan uit, die even daarvoor nog in zijn nieuwe, groene Ajax-keepersshirt in de winkel stond. Hij is vernoemd naar die verre voorvader met wie het allemaal begon: Daniel de Logie. Die werkte in 1848 in een wijn- en biertapperij op het Muntplein, toen nog het Schapenplein. Dat was de eerste aanzet. In 1928 kreeg het echt vorm en begon nazaat Barend Jan de Logie een wijnhandel op deze plek in de Beethovenstraat, hier in Amsterdam,” vertelt Van Broekhuizen. Ze is de zesde generatie van de familie. Begin 2015 nam zij samen met haar compagnons Frank Houtenbos en Jasper Ferwerda de wijnhandel en -import over van haar vader Theo, die in 2020 overleed.
Dat lag aanvankelijk helemaal niet in de lijn der verwachting. Van Broekhuizen werkte bij de Amsterdamse politie, waar ze als strategisch analist haar tanden in de georganiseerde misdaad zette. Eén ding stond voor haar altijd vast: ze zou de zaak nóóit overnemen. Niet omdat ze het niet wilde, maar omdat haar vader haar dat van kleins af aan had meegegeven. ,,Hij was zelf zeventien toen zijn vader Ger in een auto-ongeluk overleed. Ger, stiefzoon van Barend Jan de Logie, had de winkel in 1964 geërfd. Mijn vader voelde zich als oudste zoon verplicht de zaak met zijn moeder over te nemen. Hij had destijds geen keuze en wilde dat ik die wél zou hebben. Van Broekhuizen nam zijn advies ter harte en ging sociale psychologie en criminologie studeren. ,,Helemaal weg was de winkel niet, want ik hielp mijn vader vaak met kerst of in de vakanties. Ruim tien jaar geleden vroeg ik hem of hij er geen spijt van had dat hij mij ervan had weerhouden. ‘Ik heb nooit spijt,’ zei hij daarop. En schertsend: ‘Wat kun je dan? Je weet toch niks van wijn?’ Hij was bang dat ik me misschien zou gaan vervelen in de winkel.”
Hoewel Van Broekhuizen dol was op haar werk bij de politie, nam ze in 2010 toch ontslag om bij haar vader te gaan werken. ,,Misschien deed ik het wel omdat het ‘niet mocht’. Dat maakte het interessant. Maar ik deed het toch vooral omdat de winkel altijd een speciaal plekje in mijn hart behield. Al geldt dat ook voor de politie. Liefst was ik het allebei blijven doen, maar dat kon nu eenmaal niet. Ik hield een dierbare collega, Charlotte, over aan mijn tijd bij de politie. Ze neemt elk jaar vrij om ons met kerst te helpen om tienduizend flessen wijn in te pakken. Geweldig vind ik dat!”
Voor het gehele artikel verwijzen wij naar Het Parool.
Ook op de website van De Ondernemer is ook een groot deel van het artikel terug te lezen.