terug naar alle wijnhuizen

Cottanera

Cottanera ligt op Sicilië en is één van de eerste (en de grootste) Italiaanse wijnregio’s die zich met wijn maken heeft bezig gehouden. Het waren overigens de Grieken die begonnen met de wijnbouw op Sicilië. Op het zonovergoten Sicilië heerst het Middellandse zeeklimaat met warme zomers en zachte winters met behoorlijk wat regen. Naast de vele grote coöperaties, zijn er gelukkig ook individuele producenten die zich volop richten op kwaliteitswijnen. Op de noordhelling van de vulkaan, de Etna, worden verschillende inheemse druivenrassen verbouwd. De frisse zachte witte wijnen zijn afkomstig van de druivenrassen; carricante en catarratto. De belangrijkste druif voor rode wijnen en rosé is nerello mascalese. De zwarte vulkanische bodem is zeer geschikt voor de wijnbouw van deze inheemse druivenrassen. De witte wijnen zijn goede begeleiders van gegrilde vis en wit vlees terwijl de rode wijnen graag gedronken worden bij pastagerechten, groente gerechten en ze zijn ook heerlijk bij inktvis!

Guglielmo Cambria veranderde in 1990 een hazelnoot boomgaard in een wijngaard. Hij was een van de eersten die grote potentie zag in de Etna bodem. Cottanera ligt met haar wijngaarden in Castiglione di Sicilia. Ze hebben een noordelijke oriëntatie en groeien op lavagesteente, ongeveer 700 meter boven zeeniveau. Er is geen bewateringssysteem aangelegd en alles wordt met de hand gedaan. Zo wordt er nog steeds, volgens traditie op de Etna, geoogst door vrouwen. Guglielmo begon met internationale druivenrassen en besloot na een aantal jaren verder te gaan met lokale druivenrassen: nerello mascalese, nerello cappuccio en carricante.

Toen Guglielmo stierf nam zijn broer Enzo het bedrijf over samen met zijn kinderen Mariangela, Francesco en Emanuele. Tegenwoordig omvat het Cottanera 100 hectare waarvan 65 is aangeplant met druiven. Sinds 2011, na aanpassing van de Etna DOC, is het mogelijk om de herkomst c.q. ligging van de wijngaard aan te geven op het etiket. Deze wijngaarden (contrada’s), Cottanera, Diciassettesalme, Calderara, Zottorinoto en Feudo di Mezzo, zijn vergelijkbaar met een cru en benadrukken het terroir van de Etna.

Het assortiment Italiaanse wijn van Cottanera bestaat uit:
Barbazzale Bianco
Etna Bianco
Etna Rosso
Fuedo di mezzo Etna Rosso

Land

Italië

Regio

Sicilië

Klimaat

Mediterraan

Hoogte

700-750 meter

Oppervlakte

65 hectare

Landbouw

Conventioneel